Biokamini - izbor

Plamteća vatra u kaminu uvijek je ostavljala dojam ugode, mira, topline i udobnosti. Međutim, ne mogu si svi priuštiti klasičan kamin. Često nosivost stropa i nedostatak dimnjaka to ne dopuštaju. Danas, međutim, klasični kamin možemo zamijeniti organskim kaminom.

Što je organski kamin?

Bio kamin je ekološki prihvatljiv kamin koji ne zagađuje okoliš i ne povećava vaš ekološki otisak. To je točna definicija. Međutim, to ne govori mnogo, osim možda da je to zaista ekološki grijač.

Bio kamini, ekološki prihvatljivi kaminski umetci ili kamini bez dimnjaka koji sagorijevaju posebno bio-ulje i koji sagorijevaju prekrasnu žutu vatru prirodnog izgleda moderna su zamjena za konvencionalne kamine. Ovi kamini mogu se ugraditi čak i u male prostore, zahvaljujući svom dizajnu. Oni dolaze u mnogim vrstama i stoga su prikladan moderni dodatak ne samo kućama, već i montažnim apartmanima, uredima, restoranima, hotelima, prodajnim prostorima ili drugim reprezentativnim sobama.

Bio kamini - online trgovina

Bio kamini nude se na internetu u internetskim trgovinama, a ne u trgovinama od opeke i maltera. To je vjerojatno zato što je to stvarno novost i online trgovine mogu lijepo prikazati različite varijante bio kamina, mogućnosti njihovog postavljanja, a obično postoji i detaljan opis funkcije i rada bio kamina. Na internetskim stranicama trgovina obično se nalazi fotogalerija na kojoj možete vidjeti fotografije već postavljenih kamina, novih proizvoda te postupak ugradnje bio kamina u prostoriju. Često postoje i savjeti koji će ne samo olakšati odluku o kupnji organskog kamina, već će vam kasnije pomoći u njegovom radu. Bio kamini ne moraju nužno imati moderan dizajn, ali mogu imati i rustikalni oblik, na primjer.

Peći i kamini VERMONT CASTINGS

Peći i kamini ove američke tvrtke najbolja su kvaliteta koju možete pronaći na tržištu. Imaju sustav nekatalitičkog ili katalitičkog izgaranja, od kojih svaki ima svoje prednosti koje ćete cijeniti u svakodnevnoj uporabi. Prije nego što naručite peć ili kamin od ove tvrtke, obratite se ovlaštenom prodavaču da odradi prezentaciju peći. Osim toga, sigurno će biti voljni i sretni da vam pomognu u odabiru i pruže stručne informacije i savjete o tome koji će kamin biti savršen za vas. Ove peći imaju visoku kalorijsku vrijednost i savršen sustav naknadnog sagorijevanja, tako da koriste svu moguću energiju za proizvodnju više topline bez povećanja potrošnje. Osim toga u peć dodajete drvo s vrha, tako da možete zaboraviti na iskre i pepeo koji ispadaju, što je najudobniji sustav sagorijevanja. Osim toga, možete zaboraviti i na lopaticu za pepeo, jer ugrađena rešetka i tava za pepeo na većini modela minimiziraju ostatke povezane s uklanjanjem pepela.

KFDesign kamini

Kamini iz KFDesign-a najotmjenija su stvar koju možete ponuditi svom interijeru, ali i dalje pod visokokvalitetnim uvjetima. Sirovi beton, kamen, drvo, keramika, žbuka, staklo i čelik su materijali u čijem društvu i gotovo asketskoj završnoj obradi vatra izgleda najbolje, a ipak je funkcionalan i siguran. Štoviše, ne trebate stan ili kuću ogromnih razmjera za kamine ove marke; oni imaju rješenja za manje interijere, a da se kamin i dalje ističe svojom originalnošću.

U većim prostorima tada možete koristiti originalne kamine koje tvrtka nudi, kao što je stakleni kamin, gdje se požar može promatrati s obje strane, stvarajući efekt "vatrenog zida", dodajući dubinu vatri i pripremajući vas za nezaboravan doživljaj.

Od kojeg materijala su izrađeni organski kamini?

Obično se radi o visokokvalitetnom materijalu poput kaljenog stakla, kamena, čelika i nekih vrsta drva. Svi ti materijali kombinirani su jedni s drugima, bilo u modernom dizajnu ili u klasičnom dizajnu. Nijedan od bio kamina ne treba dimnjak, tako da se mogu postaviti bilo gdje. Čak se ti kamini mogu postaviti i u zatvorenom i na otvorenom. Koliko topline ispušta organski kamin?

Bio kamin ne može u potpunosti zagrijati prostoriju. To je uglavnom dekorativni i estetski element prostorije koji prilikom gorenja daje vrlo ugodan, umirujući, topao osjećaj. Budući da stvara oko 7,1 kWh topline po satu sagorijevanja, može se smatrati samo dodatkom postojećem grijanju.

Kako funkcionira bio kamin?

Bio kamin koristi bio alkohol, koji se proizvodi samo od prirodnih biljnih materijala kao što su kukuruz, melasa ili krumpir.

Radi se o potpuno prirodnom proizvodu koji je posebno izrađen za kamine, višekratno je upotrebljiv, pročišćen i filtriran te je neupotrebljiv za druge potrošačke namjene. Bio alkohol gori u kutijama koje se nalaze unutar peći za kamin. Budući da ne puši i ne proizvodi pare, kamin ne treba dimnjak. Jedino održavanje je pranje kutija koje su izgorjele pod tekućom vodom. Zatim se ponovno pune i mogu se ponovno upaliti. Ako odaberete veću vrstu organskog kamina, poželjno je odabrati vrstu s plamenikom s kontinuiranim otvorom gdje se može regulirati izgaranje. To je preporučljivo iako bio kamin daje samo minimalnu toplinu.

Potrošnja bio alkohola u organskom kaminu iznosi oko 1 litre na približno 2-3 sata, ovisno o performansama kamina. Je li sagorijevanje bio alkohola štetno? Sagorijevanje bio alkohola uopće nije štetno. Stoga nema potrebe brinuti o zdravlju ljudi ili kućnih ljubimaca u prostoriji. Tijekom procesa sagorijevanja ne nastaju opasna isparavanja ili tvari, oslobađaju se samo vodena para i ugljični dioksid. Obje tvari također izdišu ljudi. Ipak, preporučuje se često prozračivanje, baš kao i kod kuhanja u kuhinji. U prostoriji u kojoj se nalazi bio kamin preporučuje se i uzgoj živog cvijeća koje može pročistiti zrak.

Prednosti organskih kamina

  • Za ugradnju nisu potrebne strukturne preinake 
  • Operacija s minimalnim brojem ljudi 
  • Čisto gorenje, bez prašine i pepela 
  • U proljeće i jesen soba se može vrlo dobro zalijevati

Nedostaci bio kamina

  • Niska toplinska snaga 
  • Biokamin je nemoguće koristiti kao jedini izvor topline, uvijek je potrebna kombinacija s drugim izvorima topline 
  • Specijalno gorivo za rad 
  • Viša nabavna cijena Uobičajeni kamin ili bio kamin

Klasični kamin također se može koristiti kao jedini izvor topline, ovisno o dizajnu kamina. Toplina koja se emitira iz klasičnog kamina lijepo se zagrijava i možete čuti ugodno pucketanje drva dok gori.

Nedostatak u usporedbi s bio kaminom je potreba za većim čišćenjem, posebno prilikom čišćenja kamina.Također, pri kupnji klasičnog kamina potrebne su određene strukturne izmjene, čiji trošak nije zanemariv. Osim toga, konvencionalni kamin mora dva puta godišnje provjeriti dimnjačar. Ovo je zakonska obveza. U usporedbi s konvencionalnim kaminom, bio kamin je potpuno čist, bez pepela ili prašine u sobi. Može se montirati bez ikakvih strukturnih modifikacija i čak se može postaviti na stol. Nema potrebe za bilo kakvim pregledima ili većim održavanjem. Bio kamini gotovo da ne zahtijevaju održavanje.

Njihov nedostatak u odnosu na konvencionalni kamin je njihova niska toplinska udobnost. Bio kamin ne može bez konvencionalnog grijanja. To je zapravo više ili manje moderan dodatak interijeru ili eksterijeru.

Kakvi se bio kamini mogu naći na tržištu?

Bio kamini imaju vrlo širok raspon dizajna. Ne samo da se montiraju na zid, već se mogu postaviti i u prostor kao što je fontana.

Vrste bio kamina: Stolni bio kamini - imaju kvadratni ili okrugli oblik, mogu se postaviti na stol ili na tlo ovisno o veličini koju odaberete. Njihova cijena kreće se od 1 500 kruna.

Prostorni bio kamini - izgrađeni su na podu, njihov izgled podsjeća na akvarij. Obično su pravokutnog oblika, ali postoje i trokutasti i okrugli oblici. Zanimljiva značajka okruglih kamina je plutajući bio kamin, koji se može zapaliti i ostaviti da pluta na jezeru, na primjer. Cijena ovih bio kamina počinje od dvije tisuće kruna. Zidni bio kamini - proizvode se od stakla, nehrđajućeg čelika, a zatim u ponudi možemo pronaći zidne bio kamine klasičnog dizajna. Ovi kamini postavljeni su na zid i njihova cijena počinje od 1 500 kruna.

Corner bio kamini - kao što i samo ime govori, gradimo u kutu i cijena je od 200 EUR.

Bio kamini također se nude s priborom u obliku keramičkog drva, što poboljšava osjećaj pravog gorenja. Na što treba paziti u organskom kaminu

Ako prolijete alkohol prilikom ulijevanja bio-alkohola u spremnik kamina, nikada nemojte paliti kamin. Proliveni dijelovi kamina moraju se prvo očistiti. Također, nikada ne ulijevajte bio-alkohol u spremnike kamina dok kamin još gori. To je tako iako se organski kamin može jako dobro ugasiti.