Kako odabrati kamin

Što treba imati na umu prije odabira kaminskog umetka

Prije nego se odlučite za određeni kamin, odgovorite na nekoliko pitanja. Prije svega, čemu služi vaš kamin?

Ako kamin ima više estetsku funkciju, ne morate koristiti kvalitetnije umetke i fokusirati se na detalje kao što su sekundarno izgaranje, najveća učinkovitost, idealna zračna nepropusnost, snaga itd.

No, ako se kamin namjerava koristiti prvenstveno za grijanje više prostorija, isplati se odabrati kaminski umetak i kućište visoke kvalitete. Tek tada možete biti sigurni da će i nakon godina intenzivnog grijanja kamin bez problema obavljati svoju funkciju. U ovom slučaju također je vrijedno uzeti u obzir učinkovitost kaminskog umetka i duljinu jednokratnog gorenja, jer kod intenzivnog grijanja upravo će ti čimbenici utjecati na trošak.

Ako će kaminski umetak grijati više od jedne prostorije, preporučljivo je odabrati kamin veće snage. Često se događa da kamin s nedovoljnom snagom spojen na konvekcijske kanale neće uspjeti zagrijati sve potrebne prostorije. U želji da zagrije sve potrebne prostorije, vlasnik dodaje više drva od preporučene maksimalne količine, što dovodi do pregrijavanja umetka, što skraćuje njegov vijek trajanja. U većini slučajeva postavljanje kućišta kaminskog umetka ovisi o dostupnosti dimnjaka i izlaza. U slučajevima kada se dimnjak nalazi u prostoriji, često je bolje postaviti kaminski umetak uz dimnjak umjesto ispred njega. Asimetrija se može riješiti odgovarajućim kućištem. Pri odabiru oblika kaminskog uloška važno je zapamtiti da je, kada je riječ o kvaliteti izgaranja, najbolje odabrati kamin sa simetričnim ložištem. Kutni ili trokrilni kaminski umetci ometaju propuh dimnjaka, više dima ima u staklu i imaju manju učinkovitost grijanja. To je zato što se zrak zagrijava u prostorima gdje nema stakla, a kod kaminskog umetka s 3 ploče ostaje samo stražnja strana.

Kaminski umetak s vodenim plaštom spaja estetske i praktične elemente.

Sjajan je, oku ugodan dodatak stanu, povoljan i u ekonomskom smislu. Kombinacijom kaminskog umetka sa radijatorima dobiti ćete jeftin i učinkovit izvor grijanja.

Najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru kaminskog umetka je dimnjak. Spajanje kaminskog umetka na neadekvatan dimnjak ograničava njegov pravilan rad. To dovodi do dima u staklu i nepravilnog rada kaminskog umetka. Ako je dimnjak neadekvatan, trebali biste razmisliti o izgradnji još jednog dimnjaka ili ugradnji metalnog trodijelnog sustava dimnjaka. Konvekcijski kanal s rešetkom kamina samo do prostorije u kojoj je kamin ili kroz zid do susjedne prostorije ne zahtijeva kaminsku turbinu, iako naravno možete koristiti jedan. Kada se koristi za konvekcijske kanale postavljene vodoravno na udaljenosti većoj od 1,5 do 2 metra, na primjer, kvadratne cijevi, turbina je u većini slučajeva nužna.

Mogu se koristiti dvije vrste turbina, odabir treba napraviti od slučaja do slučaja i ovisno o parametrima kamina.

Budući da se turbina kamina čuje, preporučljivo je koristiti mikroprocesorski regulator brzine, koji omogućuje smanjenje brzine i razine buke turbine na prihvatljivu razinu. Odlučujući kriterij za izgradnju kamina je ušteda i uvjeti gradnje. Vatra prati čovjeka od početka njegova postojanja na Zemlji. Štitila ga je od hladnoće i divljih životinja, a čovjek ju je naučio koristiti za pripremu hrane. Od početka vjekova ljudi su se oko nje sastajali i stvarali veze i zato je nešto posebno. Čovjek ne može bez vatre. Današnji kamini nisu neka moderna izmišljotina, već prirodan i logičan nastavak tradicije. Moglo bi se reći da posljednjih godina kamin više nije luksuz. Pojavljuje se u sve više domova kao alternativni izvor topline i moderan dodatak hodnicima i sobama za goste. Stvara jedinstvenu atmosferu u kući. Prilikom izrade okvira za kamin morate pažljivo odabrati vrstu kamena. Pojedine vrste razlikuju se ne samo izgledom i svojstvima, već i upotrebom.